Robert Hardy

Robert Hardy, geboren op 29 oktober 1925 in Cheltenham, is een Britse acteur van film en theater.

Biografie

Robert Hardy werd geboren in Cheltenham Jocelyn en Henry Harrison Hardy. Zijn vader was directeur van Cheltenham College. Hij ging naar Rugby School en de Universiteit van Oxford, maar zijn studies werden onderbroken door een tijd dienst voor de Royal Air Force.

Hij werd lid van de Shakespeare Memorial Theater en verschenen in toneelstukken als Henry V in het theater of film aanpassingen als Coriolanus voor de BBC. Na het spelen van Henry V, raakte hij geïnteresseerd in de Slag van Agincourt in het maken van een documentaire.

Robert Hardy draaide in talloze Britse tv-films, maar het is echter niet buiten het Verenigd Koninkrijk bekend. Tijdens zijn carrière belichaamde hij vele historische figuren, de meest opvallende zijn Winston Churchill, De Sittaford Mystery Bomber Harris en stormen van de oorlog, maar president Franklin Delano Roosevelt in de Bertie en Elizabeth serie en de Franse tv-film Le Grand Charles de Bernard Stora.

Op 25 augustus 2010, reciteert hij de beroemde zin van Winston Churchill: "Nog nooit zo veel mensen hebben zo veel zo weinig doen" om het 70-jarig bestaan ​​van de toespraak te markeren.

Hij speelt ook de rol van de minister van Toverkunst Cornelius Fudge in de Harry Potter-filmreeks.

Hij was ook de echtgenoot van Sally Pearson, dochter van Gladys Cooper 1961-1986, de datum van hun scheiding.

In 1981 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk dankzij zijn acteertalent.

Hij was ook een goede vriend van Richard Burton.

Filmografie

Film

  • 1958: The Last Torpedo, Joseph Pevney: Luitenant Redley
  • 1965: The Spy Who Came de koude, Martin Ritt: Dick Carlton
  • 1967: Hoe kan ik de oorlog gewonnen, Richard Lester: een Britse generaal
  • 1967: The Circle of Blood, Jim O'Connolly: Detective Brooks
  • 1971: De Strangler plaats Rillington, Richard Fleischer: Malcolm Morris
  • 1972: Jonge Winston, Richard Attenborough: Directeur
  • 1972: Demons van de geest, Peter Sykes: Zorn
  • 1973: Huis van fantasieën, Don Sharp: Edward Foster / Andrew Marr
  • 1973: Psychomachia, Don Sharp: hoofdinspecteur Hesseltine
  • 1973: The Silent, Claude Pinoteau: de moordenaar
  • 1973: Gawain en de Groene Ridder, Stephen Weken: Sir Bertilak
  • 1974: De Slap van Claude Pinoteau Robert Dickinson
  • 1976: Yellow Dog, Terence Donovan Alexander
  • 1985: The Hunting Party Alan Bridges: Bob Lord Lilburn
  • 1988: Paris by Night, David Hare: Adam Gillvray
  • 1994: Een feest om middernacht, Justin Hardy: Directeur
  • 1994: Frankenstein Kenneth Branagh: Professor Krempe
  • 1995: Sense and Sensibility, Ang Lee: Sir John Middleton
  • 1997: Mrs. Dalloway, van Marleen Gorris: Sir William Bradshaw
  • 1998: De Tichborne eiser, David Yates: Lord Rivers
  • 1998: De Barbier van Siberië, Nikita Mikhalkov: Forsten
  • 2000: An Ideal Husband, William P. Cartlidge: Lord Caversham
  • 2002: Vol Gas, Peter Hewitt: Arts
  • 2002: Harry Potter en de Geheime Kamer, Chris Columbus: Cornelius Fudge
  • 2003: Getuigen van Brian Gilbert: Bishop
  • 2004: Harry Potter en de Gevangene van Azkaban, van Alfonso Cuaron: Cornelius Fudge
  • 2004: Making Waves door Nicolas van Pallandt: Vader Parry
  • 2005: Harry Potter en de Vuurbeker, Mike Newell: Cornelius Fudge
  • 2005: Lassie Charles Sturridge: Murray J.
  • 2006: Goodbye Mr Snuggles, Jonathan Hopkins: Mr. Stiles
  • 2007: Harry Potter en de Orde van de Feniks, David Yates: Cornelius Fudge
  • 2008: Frame, Jon Kirby: Provost
  • 2009 Oude Harry Benjamin Johns: Old Harry

TV

Televisiefilm

  • 1955: Othello: Cassio
  • 1957: Twelfth Night: Orsino
  • 1959: A Midsummer Night's Dream: Oberon
  • 1961: Rashomon: echtgenoot
  • 1971: De Boxen van Barchester: Archdeacon Haynes
  • 1972: The Incredible Robert Baldick: Kom nooit Nacht: Robert Baldick
  • 1974: The Gathering Storm: Joachim von Ribbentrop
  • 1975: Caesar en Claretta Benito Mussolini
  • 1975: The Secret Agent
  • 1977: Eigenaar Bewoond: Major Friedrich Schmidt
  • 1980: Twelfth Night: Toby Belch Sir
  • 1981: De rattenvanger van Hamelen: verteller
  • 1984: De Zany avonturen van Robin Hood: Richard I van Engeland
  • 1985: The War Jenny Klein
  • 1987: De dood van een hart: Major Brutt
  • 1988: De vrouw die hij liefhad Winston Churchill
  • 1988: Marcus Welby, MD: Een vakantie Affair: D Prijs
  • 1989 Bomber Harris: Winston Churchill
  • 1995 Kijk naar de Staat We zijn binnen! : Rechter Sutcliffe
  • 1999: The People's Passion: Pontius Pilatus
  • 1999: De Dynasty Carey-Lewis: Burggraaf Berryann
  • 2000: Justitie in Wonderland: de heer Justice Morland
  • 2001 Raiders of the Lost World: Professor Illingworth
  • 2002 Shackleton, het Antarctisch avonturier Sir James Caird
  • 2002 Bertie en Elizabeth: Roosevelt
  • 2002: De Falklands Play: Sir Anthony Parsons
  • 2003 Lucky Jim: Professor Neddy Welch
  • 2006: Miss Marple: Mysterie van Sittaford: Winston Churchill
  • 2009: Margaret Willie Whitelaw

TV-serie

  • 1951: Voor de kinderen
  • 1956: David Copperfield David Copperfield
  • 1957: BBC zondag-Night Theatre: Orsino
  • 1957: Ridder Lancelot Sir Rupert
  • 1957: The Buccaneers: Lord Hinch
  • 1958: The Veil: George Bosworth
  • 1959: Buckskin: Sir Nagel
  • 1959: General Electric Theater
  • 1960: Een Age of Kings Henry V van Engeland
  • 1961-1965: 61-67 Drama: Philip doorstaan ​​/ Adam Irwin
  • 1962: The Dark Island Nicolson
  • 1962 Somerset Maugham Hour
  • 1962: Het gebeurde zo: Stanton
  • 1963: De verspreiding van de Eagle: Coriolanus
  • 1965-1970: Armchair Theatre: Albert Purvis / Jason
  • 1965: Theater donderdag Anatol
  • 1966-1970: De Troubleshooters: Alec Stewart
  • 1966: De Baron Hoffman
  • 1966: Mystery and Imagination: William Oke
  • 1968-1969: De woensdag Play: Nick Prockter / Pontius Pilatus
  • 1968: Theater 625: Adriano
  • 1968: ITV Playhouse: Ray Malcolm
  • 1968: De Sint: Walter Faber
  • 1970-1971: ITV Saturday Night Theatre: Christopher Moore / Hugo Zeitmeister
  • 1970: Strange Report: Dr. Sanders
  • 1970: Daniel Deronda: Henleigh Grandcourt
  • 1970: Manhunt
  • 1970: Big Brother: John Edge
  • 1971: Elizabeth R: Robert Dudley
  • 1971: Dertig Minute Theatre
  • 1974-1981: BBC2 Playhouse: John Fothergill / Sir Malcolm Campbell
  • 1974: Love Story: Alec
  • 1974: Schouder aan Schouder: Asquith
  • 1975: Churchill's People: Koning Oswy
  • 1975: Edward van de Koning: Prince Albert
  • 1975: Masters en Jacks: Sir Guy Paynter
  • 1976: Bill Merk: Mr. Marples
  • 1976: Victorian Scandals: de heer Munby
  • 1976: De hertogin van Duke Street: George Duggan
  • 1976: Vergaderingen, Bloody Vergaderingen: rechter
  • 1977: The Velvet Glove
  • 1977: Raffles: Lord Ernest Belville
  • 1977: Supernatural: Adrian Gall
  • 1978-1990: All Creatures Great and Small: Siegfried Farnon
  • 1979 Buck Rogers in de XXV eeuw: Clayton
  • 1979: Mevr Columbo: Stuart
  • 1981: Winston Churchill: The Wilderness Years: Churchill
  • 1983: De Cleopatras: Julius Caesar
  • 1984 Far Pavilions: commander
  • 1986-1989: Hot Metal: Russell Spam
  • 1986: Shades of Darkness William Drover
  • 1986: Scenario
  • 1987 Scherm Twee: General Tilney
  • 1987 Theater Nacht: John Garrard
  • 1987 Bulman: Jonathan Lord Fairfax
  • 1987: zondag Premiere
  • 1988-1989: Oorlog en Herinnering: Winston Churchill
  • 1992: Herinneringen aan Sherlock Holmes en Charles Augustus Milverton
  • 1993 Inspector Morse: Andrew Baydon
  • 1994: Middlemarch: Arthur Brooke
  • 1995 Bramwell: Sir Herbert Hamilton
  • 1996: Gulliver's Travels: Dr. Parnell
  • 1996 Testament: De Bijbel in Animatie: Abraham
  • 1999: Midsomer Murders: Robert Cavendish
  • 2000: De 10-Brittannië: Kanselier Griswold
  • 2002: Foyle's War: Henry Beaumont
  • 2003 MI-5: Sir John Barry
  • 2003: Dood in Heilige Orden: Vader Martin Petrie
  • 2006: Le Grand Charles Franklin D. Roosevelt
  • 2008: Little Dorrit: Tite Barnacle
  • 2010: Lewis: Sir Arnold Raeburn