Douglas Henshall

James Douglas Henshall is een Schotse acteur.

Douglas Henshall werd geboren in Glasgow, Schotland. Hij groeide op in Barrhead en volgde de loop van de Barrhead High School. Terwijl in school, trad hij in The Scottish Youth Theatre, gevestigd in Glasgow. Na het verlaten van de school, verhuisde hij naar Londen om te trainen op Mountview Theatre School. Terwijl in Londen, werd hij alom geprezen voor zijn optredens in het theater, met inbegrip van leven van Stuff op de Donmar Warehouse en Amerikaanse Buffalo in de Young Vic. Hij keerde terug naar Glasgow en vervoegde het 7:84 theatergezelschap.

Hij is de partner van de Kroatische schrijver Tena Stivicic.

Rollen

In 1993 verscheen hij in Dennis Potter aanpassing van Lippenstift op uw kraag. Een van zijn eerste filmrollen tot het succes was dat van Edgar in Angels & Insecten voordat ze worden weergegeven in Wezen, de Man met Regen in zijn schoenen, The Lawless Hart en Silent Cry. Hij speelde ook een rol in tal van tv-series en staat bekend om zijn rol in Psychos, Kid in de hoek en Loving You. Hij speelde ook in toneelstukken voor BBC Radio, inclusief de rol van Romeo in Romeo en Julia en David in The Long Farewell. In de zomer van 2002, Douglas terug naar het stadium van Londen, waar hij de rol van Michael Bakoenin speelde in de nieuwe trilogie van stukken van Tom Stoppard, De kust van Utopia, in het Nationaal Theater.

Hij speelde Marcus in de Britse comedy Franse Film naast Hugh Bonneville en Anne-Marie Duff. Hij ontving ook kritieken voor zijn vertolking van de satan in de West End productie van de laatste dagen van Judas Iskariot.

Henshall leende zijn stem aan het karakter van Eddie, een lid van een Schotse jachtpartij in de Noorse animatiefilm Gratis Jimmy aanbidding, stond op DVD in 2008, samen met Woody Harrelson en dialogen met Simon Pegg.

Hij staat bekend om zijn rol als professor Nick Cutter, een van de hoofdpersonen van het Britse sci-fi cult serie Nick Cutter en tijd Gates. Hij verliet de serie in het derde seizoen bij zijn karakter werd vermoord door zijn ex-vrouw die dacht dat Nick was verantwoordelijk voor de verwoeste toekomst ze getuige.

Hij ging op om te verschijnen in een ander programma ITV1, Collision, waarin hij de opsporingsambtenaar op meerdere pileups zaak.

Filmografie

  • 1992: The Young Indiana Jones Chronicles: TE Lawrence
  • 1995 Angels and Insects Philip Haas: Alabaster Edgar
  • 1997 Kull de Veroveraar John Nicolella: Ducalon
  • 1998: Fastfood Stewart Sugg: Benny
  • Nick Cutter en tijd Deuren: Professor Nick Cutter
  • 2009: Collision: DI John Tolin
  • 2011: De Adelaar van het Negende Legioen Kevin Macdonald: Cradoc
  • 2011: Lewis, gekwelde geesten aflevering: Dr. Alex Gansa
  • 2014: The Salvation: Sheriff Mallick