Busby Berkeley

William Berkeley Enos zei Busby Berkeley, is een Amerikaanse regisseur en choreograaf geboren 29 november 1895 in Los Angeles en overleed 14 maart 1976 in Palm Springs.

Biografie

Hij verliet zijn naam in de eerste plaats voor het creëren, in de Amerikaanse musicals van de jaren 1930, narcotica visuele tafels spelen op de sterke contrasten tussen zwart en wit van de film. Door het aantal dansers, hun posities en hun synchronisatie, bekijk landschap verandert en wetenschappers spelen schaduwen en reflecties, Busby Berkeley was in staat om veel van zijn choreografieën samen op geometrische vormen en soms zeer complexe overgangen . Zijn favoriete bewegingen van de camera waren gemaakt van verticale duiken van het plafond van de grootste studio's en lange-tracking shots in clips. Snelle camera beweegt op kabels hem in staat om te beginnen in wide shot verre en tenslotte vaak geen zichtbare montage op de details van een gezicht of de glitter van de inrichting. Soms tweede team directeur, gebeurde hij zonsverduistering, in één tabel, de rest van de film, de plot en zelfs zijn sterspelers. Het zal als zodanig genoemd te komen "repareren" dure producties die leken zonder een sterke interventie, gedoemd te mislukken. Zijn verleden instructeur sergeant in het Amerikaanse leger helpt om beter te begrijpen de details van een bestuurder die, door vaak instantie gevreesd kon componeren tot in de perfectie geleerden caleidoscopische bewegingen combineren mannen, vrouwen, accessoires en tl- bewegen landschap. Zijn vermogen om de meeste van de beperkingen van zwart en wit te maken heeft hem in staat om de grootste bestuurders gelijk en dus een van de initiatiefnemers van een "Art Deco" stijl die binnenkort zal verdwijnen met Technicolor.

Maak een "Busby Berkeley"

Filmen in totaal duik werd benoemd in de film jargon, "een Busby Berkeley", of "een Berkeley". Dit proces is inderdaad een uitvinding van de choreograaf.

Filmografie

Directeur

  • 1933: Ze moest Say Yes
  • 1933 Prologue
  • 1934: Dames: co-directeur Ray Enright
  • 1934 Wonder Bar realisatie van muzikale nummers
  • 1935 goud Chercheuses 1935
  • 1935: In de decoratie
  • 1935: Ik leef voor de liefde
  • 1936: Stage Vrachtwagen
  • 1936 Gold Diggers of 1937, met co-regisseur Lloyd Bacon
  • 1937: The Go Getter
  • 1937: Hollywood Hotel
  • 1938: Men Are Dergelijke Fools
  • 1938 Garden of the Moon
  • 1938 Caprice één nacht
  • 1939: Ik ben een crimineel
  • 1939 Mijn man nog steeds kort
  • 1939 Place ritme
  • 1939 Neem mijn hart van Robert Z. Leonard: het bereiken van de finale reeks
  • 1940: Veertig Little Moeders
  • 1940: Let the Music Play
  • 1941 De Ziegfeld Follies danser Robert Z. Leonard: realisatie van muziekstukken
  • 1941: Lady Be Good van Norman Z. McLeod: realisatie van muziekstukken
  • 1941 Blonde Inspiration
  • 1941: debuut op Broadway
  • 1942 Voor mij en mijn liefde
  • 1943: Een klein stukje van de hemel Vincente Minnelli
  • 1943: Banana Split
  • 1946: Cinderella Jones
  • 1949: Het spel van de liefde

Choreograaf

  • 1932 Girl Crazy William A. Seiter, niet genoemd in de aftiteling
  • 1932: De paradijsvogel van King Vidor, niet genoemd in de aftiteling
  • 1933 42nd Street Lloyd Bacon
  • 1933 goud Chercheuses 1933 Mervyn LeRoy
  • 1933: Lloyd Bacon Footlight Parade
  • 1934: Pirates Fashion William Dieterle
  • 1935: In Caliente Lloyd Bacon
  • 1939: The Wizard of Oz Victor Fleming: choreograaf van een dans sequentie van de vogelverschrikker, niet behouden in de eindmontage; niet genoemd in de aftiteling
  • 1943 Girl Crazy: vervangen de realisatie van Norman Taurog, choreograaf nummer kreeg ik Rythm
  • 1948: Romantiek in Rio
  • 1950: Tender Hours Roy Rowland
  • 1951: The Broadway Backstage van James V. Kern
  • 1952: De eerste Mermaid Mervyn LeRoy
  • 1953 liefde Desire
  • 1953: The Prisoner Vrolijk László Kardos
  • 1962: het mooiste meisje in de wereld van Charles Walters