Bořivoj Zeman

Bořivoj Zeman, geboren op 6 maart 1912 in Praag en stierf daar 23 december 1991, is een Tsjechische schrijver en regisseur.

Biografie

Bořivoj Zeman in 1936 betrof een scenarioschrijven wedstrijd won hij. Hij begon zijn carrière bij de overheid klerk, een functie die hij acht jaar. Toen werd hij een filmcriticus en schreef scenario's voor korte films in Hostivař en Zlín waar hij korte tijd gewerkt met Karel Zeman. Dit is een klassiek directeur, die bekend staat om zijn komedies en films voor een jong publiek werd. De muzikale film Enchanted het trio die hij trouw bleef zijn hele carrière voltooid. Hij realiseert in 1952 zijn eerste sprookje De prinses trots Vladimír Raz en Alena Vranova in de hoofdrollen zal zijn film heeft het meeste succes gehad. Volg andere succesvolle Er was eens een koning en Sul nad zlato uit een verhaal van Němcová met Jan Werich, Vlasta Burian en Milena Dvorska. Een ander succes is de film Smutná princezna Silene, waarin de hoofdrollen worden gespeeld door de populaire zangers Helena Vondráčková en Václav Neckář. Hij maakte ook een parodie, The Phantom of Morrisville, die een enorme dankzij Oldřich Nový, die een dubbele rol vasthield, en zanger Waldemar Matuška gewonnen. Tijdens zijn carrière heeft hij geregisseerd meer dan dertig films.

Filmografie

  • 1952: Het verlof met de heer Engel
  • 1952: Prinses trots
  • 1955: Er was eens een koning
  • 1955: Engel van de berg
  • 1958: De coach Fifth Wheel
  • 1966: The Phantom van Morrisville
  • 1968: Madly droevige prinses
  • 1971: Vrouwen buitenspel
  • 1976: Jeannot bijna Koning