Blue-winged Parrotlet

Blue-winged Parrotlet

Forpus mannelijke xanthopterygius

Binominale nomenclatuur

Forpus xanthopterygius

Synoniemen

  • Forpus crassirostris

IUCN Conservation Status


3.1 LC: Minste Zorg

De blauw-winged Parrotlet parkiet of-blue-winged mus is een vogel soorten die behoren tot de familie Psittacidae.

Beschrijving

Deze soort is vergelijkbaar met Toui zomer. Het onderscheidt zich door de intense blauwe kleur van de vleugels en romp. Het meet ongeveer 12 cm en heeft een overwegend groene verenkleed.

Ondersoorten

Deze vogel heeft vijf of zes ondersoorten die erg op elkaar lijken:

  • xanthopterygius;
  • flavissimus noordoosten van Brazilië;
  • olallae;
  • Crassirostris noorden van Peru in het westen van Brazilië, het zuidoosten van Colombia, oostelijk Ecuador;
  • spengeli Toui Spengel of Toui turquoise romp van het noorden van Colombia;
  • flavescens zuidoosten van Peru en Oost-Bolivia.

Divisie

De blauw-winged Parrotlet mensen, waaronder het Amazonegebied, maar is verdeeld over een groter gebied, zelfs met inbegrip van het zuiden van Venezuela, in het noorden van Colombia, Ecuador, Peru, Brazilië en ten noordoosten van de Argentinië, Paraguay en Bolivia.