Blauwe Toucan

Blauwe Toucan

Andigena hypoglauca

Binominale nomenclatuur

Andigena hypoglauca

IUCN Conservation Status


NT: Bijna bedreigd

Geografische spreiding


Blauwe Toucan is een soort van vogels die behoren tot de familie van Ramphastidae en onderfamilie Ramphastinae.

Beschrijving

Toekan middelgrote, compacte groeiwijze, meten tussen de 46 en 48 cm en een gewicht van 244 tot 370g. Hoe doen andere berg toekans geslacht Andigena heeft een blauw-grijze lichaam dominant met vleugels en staart in het brons-groene tinten. Het hoofd schiet de zwarte. De bonte mengeling snavel geel, oranje-rood en zwart. De dekveren en staartpunt zijn rood, terwijl de bovenste staart gele worden citroen. De dijen zijn donker rood. Pasta is grijsachtig. De iris is donker geel of bruin, afhankelijk van de ondersoort.

Habitat en Range

Eigen bos soorten in tropische bossen van het Andesgebergte. Wonen in de luifel. Het bereik is discontinu en vormen twee dunne stroken langs de Andes uitlopers tussen 2400 en 3400 m hoogte tussen Colombia, Ecuador en Peru, maar soms tussen 2000 en 3650 m.

Er zijn twee ondersoorten:

  • Andigena hypoglauca hypoglauca; een bruine iris. Zuidelijk Colombia en Ecuador Center
  • Andigena hypoglauca lateralis; heeft gele iris. Ten zuiden van Ecuador en Peru.

Gedrag

Discreet en weinig bekende soorten, vaak voeden met andere soorten vogels in de takken of in de buurt van de grond, een zeldzame gedrag voor een toekan. Voedt vooral op bessen en ander zacht fruit.

Bewaring

Zelfs gewone soort lokaal maar waarvan de totale bevolking de neiging te dalen als gevolg van de vernietiging van de natuurlijke habitat.