Betty Garrett

Betty Garrett, geboren op 23 mei 1919 in St. Joseph, Missouri, en overleed 12 februari 2011 in Los Angeles, is een Amerikaanse actrice.

Biografie

Op aanbeveling van Martha Graham Betty Garrett geregistreerd in 1936 in de buurt Playhouse School van het Theater in New York, waar ze woonde Anna Sokolow danslessen en Sanford Meisner acteerlessen. In 1937 werkte ze in de Borscht Belt met Danny Kaye en Jerome Robbins toen werd ze aangenomen als voering in het Mercury Theater van Orson Welles, waar ze speelde in Danton's Death. Ze maakte haar debuut op Broadway in 1942 in het Journal of V We Sing. In 1943 speelde ze als invaller ziek met Ethel Merman in de musical iets voor de jongens Cole Porter. Ze won een mooie kritische succesfactor in 1946 Bel me meneer, die de deuren van Hollywood geopend. Ze tekende een contract met Louis B. Mayer en speelde in zijn eerste grote film stad Norman Taurog in 1947. In 1949 blijkt in over de gemeente samen met Gene Kelly, Frank Sinatra en Ann Miller.

In de jaren 1950, werd haar man Larry Parks voormalige communistische partij lid gedwongen om te getuigen voor het Huis Un-American Activiteiten Commissie en werd opgenomen op de zwarte lijst van de cinema. Zijn carrière leed het verzet, wordt onder licentie van MGM. Betty en haar man om te blijven werken in ballingschap in Engeland en te spelen in het theater. Ze maakte haar terugkeer naar de bioscoop in 1955 Mijn zus Eileen. Ze verscheen op het podium in Las Vegas en vooral in de jaren 1970 en 1980 op televisie in sitcoms. Ze stierf 12 februari 2011 om te 91 jaar oud.

Filmografie

Film

  • 1948: Big City, Norman Taurog: Shoo Shoo Grady
  • 1948: Words and Music, Norman Taurog Peggy Lorgan McNeil
  • 1949: Wedstrijd van de liefde, Busby Berkeley Shirley Delwyn
  • 1949: De Dochter van Neptunus, Edward Buzzell: Betty Barret
  • 1949: Op een dag in New York, Stanley Donen en Gene Kelly: Brunhilde Esterhazy
  • 1955: Mijn zus is donder, Richard Quine Ruth Sherwood
  • 1957: De Schaduw op de Window: Linda Atlas

TV

  • 1981: All the Way Home: Catherine
  • 1998: Op de weg van de herdenking van Glenn Jordan: Veronica